Image

Veelgestelde vragen - FAQ

Heb jij vragen over de Hortus Flores? De kans is groot dat je hier antwoorden op jouw vragen vindt! Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, dan helpen we je graag verder.

Algemeen

 • Wat is de inkomensnorm voor huurders?

  Als algemene richtlijn hanteren wij een inkomensnorm waarbij je bruto maandinkomen (inclusief vakantiegeld) minimaal gelijk dient te zijn aan 3,5 maal de huurprijs. Het tweede inkomen wordt in de meeste gevallen voor de helft meegenomen in de inkomensnorm. Let op in dit project geldt een voorrangsregeling voor sleutelberoepen. Deze inkomens worden per individuele situatie beoordeeld. Tenzij aan de inkomensnorm wordt voldaan, is het voor studenten niet mogelijk om een woning te huren in dit project.

 • Wat wordt er bedoeld met voorrang voor sleutelberoepen?

  Voor dit project zijn er afspraken gemaakt met de Gemeente Almere en geven wij voorrang aan mensen met een sleutelberoep. Onder sleutelberoepen worden beroepen verstaan in de zorg, onderwijs of veiligheid. Bruto maandinkomen dient minimaal 3,5 keer de maandhuur te zijn. Er wordt voorrang verleend aan mensen die in Almere of omgeving werken. Daarnaast wordt er voorrang verleend aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten om doorstroming in de huurmarkt te bevorderen.

 • Ik heb geen sleutelberoep. Kan ik nog steeds kans maken op een woning?

  Ja, er geldt een voorrangsregeling voor sleutelberoepen. Zodra er geen kandidaten meer aan deze criteria voldoen, zullen kandidaten zonder sleutelberoep ook in aanmerking komen voor een woning indien aan de overige criteria wel wordt voldaan.

 • Kan ik samen met mijn partner huren?

  Ja, dat kan. In dat geval mag je het tweede inkomen voor 50% meetellen.

 • Ik woon met vriend(inn)en, kunnen wij samen een woning huren?

  Nee, woningdelen in Flores is niet toegestaan. Er is sprake van woningdelen wanneer je met twee personen of meer woont, waarbij er geen sprake is van een duurzame partnerrelatie. Helaas kan je bij ons dus niet huren met vriend(inn)en, collega’s, kennissen, etc.

 • Ik ben een freelancer of ZZP, wat zijn de richtlijnen voor mij?

  Dan kun je je inkomen aantonen met een verklaring van de Belastingdienst, over de laatste twee jaar. Je kunt zo’n verklaring aanvragen op de website van de Belastingdienst.

 • Wordt er een borgsom gevraagd?

  We vragen meestal geen borgsom. Uitzonderingen: situaties waarbij er extra zekerheid nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt of wanneer je geen vast contract hebt, maar een tijdelijk contract. We laten je de hoogte van de waarborgsom op tijd weten, nog voordat je het contract ontvangt.

Huurproces

 • Wanneer zijn de woningen opgeleverd?

  De woningen in Flores zijn opgeleverd in december 2022. De eerste bewoners zijn begin 2023 verhuisd.

 • Hoe selecteren jullie de huurders voor een woning?

  Sleutelberoepen die aan de inkomenseisen voldoen genieten een voorrangsregeling. Daarna maakt iedereen die aan de inkomenseisen voldoet evenveel kans op een woning. Als er meerdere, vergelijkbare inschrijvingen op een woning zijn, dan zal er een willekeurig dossier gekozen worden. Wanneer je zoveel mogelijk kans wilt maken op een woning, raden we je aan om de vragenlijst bij de inschrijving zo volledig mogelijk in te vullen en om meerdere voorkeuren door te geven indien je in meerdere woningen geïnteresseerd bent.

 • Hoe schrijf ik mij in voor een woning?

  Op dit moment zijn alle woningen verhuurd. Begin 2024 komen de eerste woningen weer beschikbaar. Dat betekent dat de inschrijving eind 2023 weer opent. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn. Via de woningzoeker kun je wel de woningen bekijken. Zodra er weer woningen beschikbaar komen, kun je dit hier ook zien.

 • Hoe beoordelen jullie of ik aan de inkomensnorm voldoe?

  Wij toetsen inkomens op verschillende manieren, afhankelijk van je situatie. Zelfstandig ondernemers beoordelen wij bijvoorbeeld op een andere wijze dan huurders die in loondienst zijn.

 • Welke documenten moet ik aanleveren?

  Dit is afhankelijk van je arbeidssituatie. Omdat wij gebruik maken van de dienst Ockto om onze huurders te toetsen, proberen wij het aantal documenten tot een minimum te beperken;

  Ben je in loondienst?

  • Kopie geldig legitimatiebewijs
  • Kopie arbeidscontract (bij nieuwe baan);
  • Kopie koopakte indien de huidige woning verkocht is, maar transport nog niet is geweest.

  Ben je zelfstandig ondernemer?

  • Kopie geldig legitimatiebewijs
  • Gewaarmerkte accountantsverklaring;
  • Jaarrekening van 2020;
  • Winst- en verliesrekening van 2018, 2019 en 2020
  • Uittreksel Kamer van Koophandel;
  • Kopie koopakte indien de huidige woning verkocht is, maar transport nog niet is geweest.

  Ben je pensionaris?

  • Kopie geldig legitimatiebewijs
  • Kopie koopakte indien de huidige woning verkocht is, maar transport nog niet is geweest.
 • Wat is Ockto?

  Om je financiële positie vast te stellen maken we gebruik van Ockto (www.ockto.nl). Het gebruik van Ockto levert een aantal voordelen op. Zo is Ockto sneller, veiliger en kost het je minder tijd. Zodra je een woning wilt huren, sturen wij je een uitnodiging voor de Ockto controle. Via de Ockto App kun je vervolgens je financiële situatie aan ons doorgeven. Er worden geen documenten onnodig opgeslagen.

 • Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

  Inschrijven voor Flores is kosteloos. Dat kun je geheel vrijblijvend doen; daarmee heb je nog geen enkele verplichting.

 • Ik ben student, kan ik een woning huren?

  Het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomenstoets. Pas als je daaraan voldoet, kan het. Lees het antwoord bij de vraag over de inkomensnorm in deze FAQ. Goed om te weten: er mogen niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan. Je kunt de kosten dus ook niet delen met een groep studenten. We accepteren ook geen garantstelling door derden, bijvoorbeeld ouders van studerende kinderen.

 • Wat is de minimale huurtermijn?

  Je huurt voor minimaal 12 maanden. De opzegtermijn is één maand en start op de eerste dag van de nieuwe maand.

 • Zijn er naast de huurprijs nog andere woonkosten die ik aan de verhuurder moet betalen?

  Ja. Je betaalt servicekosten, bovenop de kale huur. Het maandelijkse voorschot kun je vinden op de prijslijst. Je betaalt daarmee een deel van de kosten voor de gezamenlijke ruimtes. Je ontvangt hiervan altijd een separate opgave en jaarlijks een overzicht met specificatie van de werkelijk gemaakte kosten en het bedrag dat je samen met je buren al hebt betaald als voorschot. De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald, daar mogen we niet van afwijken. Wil je er meer over weten, kijk dan op de website Rijksoverheid.nl. Kosten die je niet aan de verhuurder betaalt, maar waar je wel rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld de kosten voor het afsluiten van een internetaansluiting, water en elektriciteit, belastingen en verzekeringen. De woningen zijn niet aangesloten op het gasnet.

 • Kan ik parkeren bij Flores?

  Het is alleen mogelijk om een parkeerplaats te huren bij de woningen in het vrije sector segment. Voor de middenhuur appartementen is het helaas niet mogelijk om een parkeerplaats te huren naast het gebouw. Wel zijn er 60 flex plekken beschikbaar in de nabije omgeving.

 • Kan ik een woning bezichtigen?

  Op dit moment zijn alle woningen verhuurd en bewoond. De eerste woningen komen begin 2024 beschikbaar. Bij wederverhuur is een bezichtiging eventueel mogelijk zijn in samenspraak met de huidige bewoners. Een bezichtiging kan niet gegarandeerd worden.  

 • Zijn huisdieren toegestaan?

  Ja, huisdieren zijn toegestaan zolang ze geen overlast bezorgen voor de overige bewoners. Wanneer er door een huisdier schade is ontstaan in de woning zal dit altijd worden verhaald op de huurder. Verdere informatie over het houden van huisdieren vind je in de huurovereenkomst.